Wix vs WordPress: En Doğru Platform Hangisi (2021)

Wix vs WordPress – hangisi daha iyi (CMS) web sitesi platformu? Kendinize bir web sitesi kurmayı planlıyorsanız, bu soru büyük olasılıkla şu anda düşünüyorsunuz.

Wix ve WordPress’in ikisi de gerçekten oldukça iyi sistemler olduğundan, soruyu yanıtlamak aslında o kadar kolay değil. WordPress, yıllardır oyunda olan ve popülerlik tablolarına hakim olan deneyimli bir oyuncu iken Wix , yeni kullanıcı arayüzü ve çeşitli güçlü özelliklerin eklenmesiyle son zamanlarda etkileyici adımlar atıyor.

Bu kılavuzda, Wix ile WordPress’i karşılaştıracağım ve aralarındaki temel farkları , artılarını ve eksilerini ele alacağım. Ardından, ihtiyaçlarınız için hangisinin daha iyi bir seçim olduğuna işaret edeceğim.

Wix vs WordPress

WordPress açık kaynaklıdır, yani herkesin kullanması ve değiştirmesi ücretsizdir (ancak barındırma, temalar ve eklentiler tamamen maliyetli olabilir). Wix’in kullanımı daha kolaydır ancak daha az esnektir, WordPress ise daha esnektir ancak daha dik bir öğrenme eğrisine sahiptir. Karar sizin!

Wix Nedir?

  • Özetle: Wix, kodlama becerisi gerektirmeden kendi başınıza sıfırdan bir web sitesi oluşturmanıza olanak tanıyan hepsi bir arada bir platformdur. Yeni başlayanlar için ideal bir araç ve 7/24 müşteri desteği de mevcut.
  • Fiyat: Seçtiğiniz plana bağlı olarak ayda 0 ila 49 dolar. Tüm ücretli planlara ilk yıl için ücretsiz bir alan adı dahildir. (Ayrıca ücretsiz site de kurabilirsiniz, “siteadınız.wixsite.com” gibi bir alt alan adı sunuluyor.)
wix vs wordpress

Wix, web sitenizi oluşturabileceğiniz ve ardından onu dünyanın görmesine açık hale getirebileceğiniz çevrim içi bir platformdur.

Wix’e girmek çok basittir: Tek yapmanız gereken Wix web sitesine gitmek, bir hesap açmak ve ardından Wix’in sizi sıfırdan güzel ve işlevsel bir web sitesine (hatta e-ticaret web sitesi dahil) tüm adımları atmasına izin vermek.

Wix’in sihrini nasıl işlediği, kullanıcıların çok takdir ettiği bir şeydir ve bu yazının yazıldığı sırada, platformun 190 milyondan fazla kullanıcısı var.

Wix, kurumsal, portföy, blog, kişisel projeler için web siteleri, e-ticaret mağazaları ve daha fazlası gibi her tür standart web sitesini yönetebilir ve kurabilir.

WordPress Nedir?

Başlamadan önce, WordPress iki şekilde gelir. Burada karşılaştırdığımız, kendi kendine barındırılan WordPress’tir (diğer adıyla WordPress.org). Ayrıca tamamen başka bir şey olan ticari WordPress (WordPress.com) var. Kendi kendine barındırılan WordPress’i seçtik çünkü çoğu insan ‘WordPress’ derken bunu kastediyor.

  • Özetle: WordPress açık kaynaklı bir web sitesi yazılımıdır. Kullanmak için önce bir web sunucusuna yüklemeniz gerekir. Bundan sonra WordPress’te içerik sayfaları oluşturabilir ve bunları kolay bir şekilde yönetebilirsiniz. WordPress ayrıca tema adı verilen hazır tasarımlar yüklemenize de olanak tanır.
  • Fiyat: Ana WordPress yazılımı ücretsizdir. Ücretsiz olarak indirebilir ve ardından bir web barındırma sunucusuna yükleyebilirsiniz. Not: Ticari barındırma sunucuları genellikle ayda 4 ila 10 ABD Doları arasında bir maliyete mal olur.
wix vs wordpress

WordPress bir web yazılımı parçasıdır; web sitenizin işletim sistemi görevi görür.

WordPress’i kullanmadan önce, onu bir web sunucusuna yüklemeniz gerekir. Bir web sunucusuna nasıl erişilir? İki seçeneğiniz var:

  • Test amacıyla yerel olarak bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız, bilgisayarınıza bir web sunucusu uygulaması yükleyebilir (localhost) ve ardından WordPress’i bunun üzerine kurabilirsiniz. Bu, baştan sona %100 ücretsizdir.
  • Web sitenizi dünyaya göstermek istiyorsanız, üçüncü taraf bir şirketten (bir web barındırıcısı) sunucu alanı satın almanız ve ardından bu barındırma kurulumuna sizin için WordPress’i yüklemelerini istemeniz gerekir. Ticari barındırma sunucuları ayda 4 ila 10 ABD dolarından başlar. Ayrıca bir alan adına da ihtiyacınız olacak. Bazı ev sahipleri (hostingler) size ilk yıl için ücretsiz bir tane verecektir.

WordPress’i kurduktan sonra, tonlarca yerleşik özellikten ve güçlü içerik yönetimi yeteneklerinden yararlanmaya başlayabilirsiniz. Kolaylıkla yeni web sayfaları oluşturabilir ve ardından içeriklerini özgürce düzenleyebilirsiniz.

Ayrıca binlerce (abartmıyorum) değiştirilebilir tasarım (tema) ve binlerce eklenti (yeni özelliklere sahip kurulabilir yükseltmeler) vardır. Hepsinden iyisi, bunların çoğu da ücretsizdir.

WordPress ile ne tür bir web sitesi oluşturabileceğiniz konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. Platform, iş sitelerini, e-ticaret mağazalarını, portföyler, bloglar, basit tek sayfalık web sitelerini vb. işleyebilir. WordPress müşteri desteği olmadan gelir.

Wix ve WordPress arasında ki en büyük fark nedir?

Şimdiye kadar Wix ve WordPress arasındaki en büyük fark, WordPress’in önce bir web sunucusuna yüklemeniz (veya üçüncü bir tarafça yüklenmesi) gereken bağımsız bir yazılım olmasıdır. Ancak o zaman onu sitenizi çalıştıran sistem olarak kullanabilirsiniz.

Wix ise üye olduğunuz bir araç/hizmettir. Bunu yaptıktan sonra Wix, web sitenizi tamamen tr.wix.com içinde oluşturmanıza ve yönetmenize olanak tanır. Barındırma ile ilgilenir ve tüm teknik ağır kaldırma işlemlerini kendisi yapar.

Wix Kullanım Kolaylığı

Wix’in öne çıktığı nokta, web sitesi oluşturma konusundaki ilk deneyiminiz olsa bile yeni bir site üzerinde çalışmaya başlamanın ne kadar kolay olduğudur. Wix ADI modülü, bunu piyasadaki başka hiçbir aracın sunmadığı başka bir düzeye taşıyor.

Ardından, sitenizi özelleştirmek de benzer şekilde basittir. Sayfalarınızı bir araya getirmek, onlara içerik eklemek ve tüm ekranlarda ve cihazlarda doğru görünmesini sağlamak için görsel bir sürükle ve bırak düzenleyicisi vardır.

Bunun da ötesinde, 7/24 destek alırsınız, yani kendinizi herhangi bir şeyle mücadele ederken bulursanız, istediğiniz zaman bir müşteri destek temsilcisine ulaşabilirsiniz.

 Kullanım kolaylığı: 10/10 wix vs wordpress

WordPress Kullanım Kolaylığı

WordPress’e başlamak Wix’ten biraz daha zordur. İlk kafa karıştırıcı şey, yolculuğunuz resmi WordPress web sitesinde değil, tercih ettiğiniz web sunucusunun web sitesinde başlamaktadır.

Ardından, WordPress’i web sunucunuza kurmayı başardığınızda ve kullanıcı paneline ilk kez giriş yaptığınızda, kayda değer bir katılım olmaz, bu yüzden sanki yalnız kalmışsınız ve nereye gideceğinizi bulmanız gerekiyormuş gibi geliyor. sonraki kendi başına.

Kontrol panelinde sizi bir tema seçip içerik oluşturmaya yönlendiren bağlantılar olsa da, temelde her şeye yönlendirildiğiniz Wix’in yaklaşımından çok uzak.

İyi haber şu ki, ilk kurulumu tamamlamayı ve sitenizi oluşturmayı başardığınızda, o siteyle her gün çalışmak çok kolay.

Tüm içerik yönetimi seçeneklerini bulmak kolaydır ve yeni alt sayfalar ve blog gönderileri oluşturmak Wix’ten daha hızlı ve tartışmasız daha kolaydır.

Yine de, tüm potansiyeliyle WordPress kullanmayı öğrenmek olabilir zaman ve farklı temalar ve eklentileri ile bir çok denemelerin alır. Oh, ve kendi başına müşteri desteği yok, bu da Wix ve WordPress savaşının kullanım kolaylığı bölümünü rekabetsiz hale getiriyor.

 Kullanım kolaylığı: 8/10 wix vs wordpress

Wix Artıları ve Eksileri

Artıları

  • Her şey Wix.com’da olur. Sitenizi kurmak için başka bir yere gitmenize gerek yok.
  • Herhangi bir teknik konu hakkında endişelenmenize gerek yok.
  • Hareket halindeyken iyi bir dizi özellik var.
  • Yalnızca daha üst düzey planlarda da olsa e-ticareti entegre etti.
  • Wix ADI modülü, yapay zeka yardımıyla sitenizi sizin için oluşturabilir.
  • Birkaç dakika içinde başlayabilirsiniz.
  • 7/24 müşteri desteği var.
  • Yalnızca test amaçlı bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız ücretsiz bir plan mevcuttur.

EKSİLERİ

  • Web sitenizin tam kontrolü asla sizde olmaz. Wix’in kurallarından herhangi birini çiğnerseniz, sitenizi çökertebilir.
  • Site tasarımınızı/şablonunuzu daha sonra değiştiremezsiniz – başlangıçta seçtiğiniz tasarıma takılıp kalırsınız.
  • Blog modülü bazen sorunludur.
  • Ücretsiz hobi web siteleri dışındaki hemen hemen tüm kullanım durumlarında WordPress’ten çok daha pahalıdır.

WordPress Artıları ve Eksileri

Artıları

  • WordPress – yazılım – ücretsiz ve açık kaynaklıdır.
  • Binlerce tema ve binlerce eklenti mevcut.
  • Web’deki en popüler içerik yönetim sistemidir – Wix’ten çok daha popülerdir – tüm web’in yaklaşık %40’ı WordPress’te çalışır.
  • Sık güncellemeler ve canlı bir topluluk var.
  • Harika içerik yönetimi yeteneklerine ve harika bir blog modülüne sahiptir – Wix’ten daha iyidir.
  • Son derece özelleştirilebilir; web sitenizin her yönü üzerinde kontrol sizde.

EKSİLERİ

  • WordPress yazılımı ücretsiz olsa da, bir WordPress sitesini başlatmak, etki alanı ve barındırma gibi ek maliyetler gerektirir.
  • Barındırma şirketiniz çok işbirlikçi değilse, tüm teknik ağır kaldırma işlemlerini kendi başınıza yapmanız gerekir.
  • Temalar çok farklı çalışıyor. Birinde ustalaşmak, diğerini nasıl kullanacağınızı hemen öğreneceğiniz anlamına gelmez.
  • İlk kez kullananlar için WordPress’e başlamayı sorunlu hale getirecek herhangi bir onboarding yoktur.
  • Kendi başına destek yok (destek forumları var, ancak Wix’in desteğinden çok uzak).

Wix vs WordPress: Kazanan Kim?

ÖzelliklerWixWordPress
Fiyat0-49 $/ay.4-10 $/ay. (barındırma) + 10-15$/yıl (alan adı)
Özellikleri9/1010/10
Tasarımlar8/1010/10
Kullanım kolaylığı10/108/10
Wix vs WordPress [Karşılaştırma Tablosu]

Çoğu şeyde olduğu gibi, Wix’i mi yoksa WordPress’i mi kullanacağınız, siteye ne için ihtiyacınız olduğuna ve site oluşturma konusunda ne kadar bilgili olduğunuza bağlıdır.

  • Web sitelerine yeni başlıyorsanız ve çevrim içi kartvizit işlevi görecek veya ürünlerinizi çevrim içi satmanıza izin verecek temel bir şeye ihtiyacınız varsa Wix kullanın. Wix’in ADI modülü, kelimenin tam anlamıyla dakikalar içinde size bir web sitesi verecektir.
  • Sitenizde neler olup bittiğini tam olarak kontrol etmek istiyorsanız WordPress kullanın. Eklentiler aracılığıyla sitenin özelliklerini neredeyse sonsuza kadar genişletebilir ve binlerce tema arasından seçim yapabilirsiniz. Bu temaları daha sonra da değiştirebilirsiniz. Siz de klasik bir blog oluşturmak istiyorsanız WordPress üstün bir platformdur.

Kazanan sizce hangisi? Wix veya WordPress kullanıyor musunuz?

Posted by
Ahmet

Merhabalar, Ben Ahmet 6+ yılı aşkın süredir Web Tasarım, İçerik Yazarlığı & E-Ticaret ile ilgileniyorum. Sizlere bildiklerimi anlatmak ve okuduğum makaleleri çevirerek bir şeyler katmak istiyorum.

Bir cevap yazın